Wat is een plaatprothese?

Een plaatprothese is een partiële (gedeeltelijke) gebitsprothese. In de tandvleeskleurige prothese worden kunstmatige tanden/kiezen geplaatst. De plaatprothese is volledig van kunststof en steunt op het slijmvlies in de kaak waar je tanden of kiezen ontbreken. Indien de prothese niet voldoende houvast heeft, worden er gebogen haakjes (ankers) geplaatst om de omringende (bestaande) tanden en/of kiezen. De ankers versterken de positie van de prothese waardoor deze beter op zijn plaats blijft zitten.

Wanneer een plaatprothese?

Wanneer je meerdere tanden en/of kiezen mist en deze niet vervangen kunnen worden door een brug, kroon of implantaat, dan zal een plaatprothese of een frameprothese uitkomst kunnen bieden.

Of één van deze protheses de daadwerkelijk oplossing is voor uw probleem is echter wel afhankelijk van de staat van uw overige gebit. TPP Noordzij kan alleen een plaatprothese vervaardigen, wanneer de tandarts uw tanden en kiezen heeft gecontroleerd en aantoont dat de belasting van deze tanden en kiezen geen problemen opleveren.

Indien alles in orde blijkt te zijn tijdens een controle, krijgt Noordzij groen licht van de tandarts. Wij vervaardigen dan een prothese die precies past tussen uw bestaande tanden. Hiervoor kijken wij uiteraard naar de pasvorm en de kleur, zodat u weer lachend door het leven kan.

Plaatprothese of een frameprothese?

Voor de ene situatie zal een plaatprothese de beste keuze zijn en voor een andere situatie juist een frameprothese. Wij geven u in onze praktijk graag voorlichting en advies over de verschillen en voor- en nadelen van beide protheses. Samen gaan we kijken naar de beste oplossing in uw situatie!

Onderhoud plaatprothese

U dient elke dag uw plaatprothese schoon te maken. Poets uw tanden en uw prothese afzonderlijk van elkaar. Wij raden u aan om uw prothese uit te doen en het kaakgedeelte (waar normaal gesproken de prothese zit) zachtjes te masseren met een zachte tandenborstel.

Daarna kunt u het beste de prothese (uit de mond) met een speciale protheseborstel, lauw water en speciaal reinigingsmiddel of zeep poetsen om schade te voorkomen. Gebruik geen tandpasta!

Plaatsprothese uitdoen voor het slapen? Om uw slijmvlies even rust te geven, is het beter om de prothese tijdens het slapen uit te doen.

Praktijkgegevens Noordzij

Boezemsingel 55
3034 ED Rotterdam
010 – 453 05 12
info@tppnoordzij.nl
Bongert 1
3075 WB Rotterdam
010 – 419 25 64
info@tppnoordzij.nl

 

Wilt u weten of een plaatprothese voor u de (beste) oplossing is? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.