Waarom uw kunstgebit reinigen?

Uw kunstgebit reinigen is noodzakelijk om bacteriegroei, schimmels en tandsteen te voorkomen. Tijdens het eten komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit terecht, het kunstgebit kan verkleuren of er kan tandsteen ontstaan. Achterstallig onderhoud van uw kunstgebit en mond kan zorgen voor irritaties en ontsteking bij het slijmvlies en het tandvlees. Dit zijn veel voorkomende problemen bij achterstallig onderhoud.

Na iedere maaltijd dient u dan ook altijd uw kunstgebit en mond te spoelen met koud of lauw water om etensresten te verwijderen.

Kunstgebit reinigen methode

Het kunstgebit kan het beste gereinigd worden met zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Een heel enkele keer kunt u schoonmaakazijn gebruiken om tandsteen te verwijderen.

Uw kunstgebit reinigen doet u door te poetsen en te weken. Zodra u uw kunstgebit uit doet kunt u deze bewaren in een glas water of een prothesebakje. U kunt enkele druppels prothesereiniger of een reinigingstablet toe voegen aan uw glas/bakje om de bacteriën te doden.

kunstgebit reinigen met tablet
Als u geen speciale reiniger heeft kunt u het beste gewoon afwasmiddel gebruiken.

Let op! Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of bruistabletten. Deze middelen beschadigen uw kunstgebit. U kunt beter ook geen tandpasta gebruiken, omdat dit licht schurend is en het kan krasjes veroorzaken.

Als u tandsteen wilt verwijderen, kunt u het beste uw kunstgebit in een bakje leggen met daarin pure schoonmaakazijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook een hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met een specialistische protheseborstel alle tandsteen er makkelijk afpoetsen.
Een protheseborstel, zoals hierboven genoemd is ontwikkelt om protheses te reinigen. Deze komen ook in de nauwe ruimtes en zorgen daardoor voor een goede reiniging. Kijk op onze webshop voor een protheseborstel.

Reinigen van de mond

Uw kunstgebit reinigen is stap 1, want niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook (stap 2) het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust.

kunstgebit reinigen met borstel

Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tanden- of mondmassageborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel, tandpasta of lauw water gebruiken.

Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. En u weet; voorkomen is beter dan genezen.

Controle

Wij adviseren u om uw mond en kunstgebit minimaal één keer per jaar door ons te laten controleren. Dit om eventuele problemen te voorkomen of te verhelpen. Voor de beste onderhoudsproducten kunt u onze webshop raadplegen.

Kunstgebit reinigen

Tandprothetische praktijken Noordzij

Boezemsingel 55
3034 ED Rotterdam
010 – 453 05 12
info@tppnoordzij.nl

Bongert 1
3075 WB Rotterdam
010 – 419 25 64
info@tppnoordzij.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.