Wat is een overkappingsprothese?

Een overkappingsprothese, ook wel klikgebit genoemd, is een prothese die over uw eigen tandwortels wordt geplaatst. De wortels werken als een soort pijlers onder het kunstgebit en geven uw gebit houvast en steun. Een “gewoon” kunstgebit rust niet op de tandwortels, maar zuigt zich vast op het mondslijmvlies.

Bij een overkappingsprothese hoeven niet al uw eigen wortels getrokken te worden en dit zorgt voor extra voordelen. Een groot voordeel is dat uw kaken minder (snel) slinken in tegenstelling tot een gewoon kunstgebit en dat deze prothese dus minder snel los gaat zitten.

overkappingsprothese

Overkappingsprothese

Wanneer komt u in aanmerking voor een overkappingsprothese?

Als u tandarts besloten heeft om niet al uw tanden en kiezen te trekken, maar om enkele wortels van uw eigen tanden en/of kiezen te behouden, komt u in aanmerking voor een overkappingsprothese. Voor het vervaardigen van deze overkappingsprothese bent u bij TPP Noordzij aan het juiste adres!

Aanmeten/vervaardigen van uw overkappingsprothese

Wij maken een afdruk van uw kaken met een afdruklepel. In onze praktijken vullen wij deze afdruk met gips. Vervolgens wordt er een goed passend afdruklepel van kunsthars gemaakt. Hierop wordt uw overkappingsprothese gemaakt.

In het begin is het hebben van een overkappingsprothese wat onwennig. Dit zal u merken bij het eten en praten. Probeer in het begin zoveel mogelijk zacht eten te maken.

Doe de prothese niet zelf uit, maar laat dit de eerste keer over aan uw tandarts. Op advies van uw tandarts kunt u na een week de prothese elke nacht, voor het slapen, uit doen.

Indien de pijlers waarop uw overkappingsprothese rust verloren gaan, kan deze prothese (met een kleine aanpassing) veranderd worden in een gewoon kunstgebit.

Onderhoud overkappingsprothese

Net zoals bij een gewoon kunstgebit, is het belangrijk om uw overkappingsprothese en de pijlers goed schoon te houden. Als u gegeten heeft of naar bed gaat, dient u deze prothese met een protheseborstel te reinigen, om de voedselresten te verwijderen. Gebruik geen tandpasta en heet water, maar een speciaal reinigingsmiddel en lauw water om uw prothese te reinigen.

Spoel in het begin, na het eten uw mond met lauw water. Poets uw pijlers en het slijmvlies van uw kaken minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta. Voor meer advies kunt u altijd bij onze specialisten terecht.

Als u slecht onderhoud pleegt aan uw pijlers en prothese, kunt u gaatjes krijgen in de pijlers en er kan irritatie en ontsteking plaatsvinden bij uw tandvlees.

Overkappingsprothese

Tandprothetische praktijken Noordzij

Boezemsingel 55
3034 ED Rotterdam
010 – 453 05 12
info@tppnoordzij.nl

Bongert 1
3075 WB Rotterdam
010 – 419 25 64
info@tppnoordzij.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.