Wat is een noodprothese?

Een noodprothese, ook wel een immediaatprothese genoemd, is een kunstgebit die aangemeten en vervaardigt wordt door een Tandprotheticus. U komt in aanmerking voor een noodprothese wanneer uw laatste tanden en kiezen getrokken moeten worden.

Voordat uw laatste tanden en kiezen getrokken worden door een tandarts of kaakchirurg maken wij bij Noordzij een afdruk van uw kaken. Aan de hand van deze afdruk vervaardigen wij een zogenoemde noodprothese.

 

voorzien van noodprothese

 

 

Hierdoor kunt u nadat uw tanden getrokken zijn meteen de noodprothese (kunstgebit) gebruiken, zodat u meteen weer voorzien bent met een gebit.

 

Gevolg van het trekken van uw tanden en kiezen is dat uw kaakbot zal gaan slinken. Uw prothese zal mogelijk aangepast worden aan de nieuwe stand van uw kaken. Wij zullen dit meten tijdens een controle, heeft u echter eerder last van uw prothese, neem dan direct contact met ons op!

Afhankelijk van uw situatie, zal er na enige tijd (wanneer uw kaakbot geslonken en volledig hersteld is) een nieuwe prothese gemaakt worden of de oude prothese wordt opgevuld, zodat deze weer goed past. Het opvullen van een prothese wordt rebase genoemd.

Slapen met of zonder noodprothese

In de eerste week moet uw kaakbot herstellen en wennen aan het kunstgebit. Daarom kunt u beter eerst wachten met het uitdoen van deze prothese (kunstgebit). Na deze periode van een week kunt u de prothese uitdoen voor het slapen gaan. Tijdens uw nachtrust krijgen uw kaken dan rust en een kans om te herstellen.

Uw noodprothese kunt u bewaren in een glas water of een prothesebakje. Wilt u een prothesebakje? Kijk dan in onze webshop of neem contact met ons op. Wij geven u graag meer advies en voorlichting.

Onderhoud noodprothese

Dagelijks zal u uw kunstgebit moeten schoonmaken en reinigen. U kan de prothese met lauw water en zeep/reinigingsmiddel reinigen. Wij raden u af om tandpasta te gebruiken, omdat dit schurend is. Ook uw kaken en indien u implantaten heeft, moet u deze schoonmaken. U kunt een gewone tandenborstel gebruiken om uw kaken schoon te poetsen.

Wanneer u geen onderhoud pleegt aan uw kaken, implantaten of prothese kunnen er infecties en irritaties ontstaan die u gemakkelijk kunt voorkomen.

Loading...

Tandprothetische praktijken Noordzij

Boezemsingel 55
3034 ED Rotterdam
010 – 453 05 12
info@tppnoordzij.nl

Bongert 1
3075 WB Rotterdam
010 – 419 25 64
info@tppnoordzij.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.